Monitieteinen aikakauslehti Kulttuurintutkimus on saanut Vuoden tiedelehti -palkinnon. Lehteä julkaisee Kulttuurintutkimuksen seura.
Voittaja julkistettiin tänään Oulussa Tiedejulkaisemisen päivillä. Palkinnon otti vastaan lehden päätoimittaja, dosentti Maarit Jaakkola.
Suomen tiedekustantajien liitto haluaa palkinnollaan vahvistaa kotimaisen laadukkaan tiedejulkaisutyön näkyvyyttä ja arvostusta.
Vuoden tiedelehti -palkinto on suuruudeltaan 25 000 euroa, ja se jaettiin nyt kolmannen kerran. Palkinto rahoitetaan tekijänoikeusjärjestö Kopioston keräämillä tiedejulkaisujen käyttökorvauksilla.
Valitsijana kolmijäseninen raati
Voittajan ja viisi finalistia valitsi raati, johon tänä vuonna kuuluivat yliopistonlehtori Jonne Arjoranta, dosentti Riie Heikkilä ja vapaa toimittaja ja tietokirjailija Markus Hotakainen. Päätöksissään itsenäisen raadin sihteerinä toimi projektisihteeri, filosofian maisteri Matias Karekallas Suomen tiedekustantajien liitosta.
Neljä muuta finalistia olivat Lähikuva, Media & viestintä, Tahiti ja Tiede & edistys.
Aina ajankohtainen lehti
Perusteluissaan raati kiitti Kulttuurintutkimusta polttavasta ajankohtaisuudesta, rajanylityksistä sekä kyvystä seuloa esiin olennaiset asiat yhteiskunnallisista keskusteluista, perinteitä unohtamatta. Lehti esittelee kulttuurin laaja-alaisuutta ja sen tieteellisen tutkimisen arvoa asetelmassa, jossa kulttuuri on yhteiskunnallisesti ahtaalla.
Raadin perustelut
Iloksemme Suomesta löytyy kymmeniä laadukkaita tiedelehtiä, jotka ovat helposti saatavilla. Ne ovat erinomaisia esimerkkejä hyvistä tieteellisistä julkaisuista ja kertovat yhdessä suomalaisen tieteellisen julkaisemisen olevan voimissaan.
Vuoden tiedelehti -palkinnon voittaa tänä vuonna Kulttuurintutkimuksen seuran julkaisema Kulttuurintutkimus-lehti. Se on ilmestynyt jo pitkän aikaa, mutta raati kiinnitti erityistä huomiota sen ajankohtaisuuteen. Kulttuurintutkimus erottuu laadukkaiden suomalaisten tiedelehtien joukossa edukseen erityisesti käsittelemällä polttavan ajankohtaisia aiheita, mutta pitää silti samalla kiinni sitä yhdistävien tieteenalojen perinteisistä keskusteluista. Kulttuurintutkimus kurkottaa myös esimerkillisesti tieteenalojen tuolle puolen ja tavoittaa usein jotain olennaista ja kiinnostavaa ajankohtaisista yhteiskunnallisista keskusteluista.
Elämme ajassa, jossa kulttuuri on alana monin tavoin ahtaalla. Kulttuuriin on kohdistumassa alana mahdollisesti suuriakin budjettileikkauksia, kulttuurin tekijät ovat ahtaalla, ja kulttuurista puhutaan yhä useammin pelkästään hyötynäkökulman tai taloudellisten vaikutusten kautta. Samaan aikaan kulttuuria on kaikkialla, ja se ansaitsee enemmän keskustelunavauksia kuin koskaan.
Kulttuurintutkimus-lehti tuo näkyviin miten laajasta alueesta kulttuurissa on kyse ja miten tieteellinen tutkimus voi auttaa meitä paremmin ymmärtämään tuota aluetta.