Vuoden tiedekirja 2020 on Tieteen vapaus & tutkijan sananvapaus

Julkaistu 15.3.2021

Vuoden tiedekirja 2020 -palkinnon  on saanut Esa Väliverrosen ja Kai Ekholmin toimittama kokoelmateos Tieteen vapaus & tutkijan sananvapaus. Kirjan kustantaja on Vastapaino.

Palkinto on suuruudeltaan 25 000 euroa. Suomen tiedekustantajien liitto rahoittaa sen tekijänoikeusjärjestö Kopioston keräämillä kotimaisten tiedejulkaisujen käyttökorvauksilla. Palkinto myönnetään vuosittain yhdessä Tieteellisten seurain valtuuskunnan kanssa.

Vuoden tiedekirja -palkinto myönnetään ansioituneella suomalaiselle tiedekirjalle. Palkinnolla tuetaan ja nostetaan esille korkeatasoista, todennettavaan lähdepohjaan perustuvaa suomen- tai ruotsinkielistä tutkimuskirjallisuutta.

Palkinnon valitsee kolmijäseninen, päätöksessään itsenäinen raati, johon tänä vuonna kuuluivat dosentti Oula Silvennoinen, dosentti Tommi Tenkanen ja professori Soile Veijola. Raadin sihteerinä toimi julkaisupäällikkö Sami Syrjämäki TSV:stä.

Raati korosti valinnoissaan tieteen ja tutkijoiden mahdollisuuksia auttaa maailmaa ratkaisemaan ongelmia, jotka sitä ravisuttelevat. Kymmenen finalistin joukosta valittua voittajaa raati kiitti erityisesti kyvystä välittää laajalle lukijakunnalle tietoa tieteen vapaudesta, tutkijoiden sananvapaudesta ja monenlaisista pyrkimyksistä rajoittaa niitä.

Raati arvioi myös, että yleistajuisen teoksen viesti niin poliittisille päättäjille kuin kansalaisillekin on kirkas: puolustamalla tieteen ja tutkijoiden vapautta puolustetaan yhteistä hyvää ja tietoon perustuvaa päätöksentekoa sensuurilta, ohjailulta, vihapuheelta ja vaientamiselta.

Palkinnon kriteerejä ovat muun muassa aiheen kiinnostavuus ja merkittävyys, sisällön tieteellinen painoarvo sekä teoksen kirjalliset ansiot. Tiedekirjan tulee perustua tutkimukseen ja todennettavaan lähdepohjaan. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1988.

Lisätietoja vuoden 2020 prosessista: Julkaisupäällikkö Sami Syrjämäki sami.syrjamaki [at] tsv.fi / 09 2286 9229

Lisätietoja palkinnosta: Pääsihteeri Pauliina Raento toimisto [at] tiedekustantajat.fi / 040 5086 552

 

 


Julkaistu kategoriassa Palkinnot, Tiedekirjat, Tiedekustantajien rooli, Tiedotteet