Vuoden tiedekirja 2024

Aleksi Hupli

Älyä lääkkeistä ja päihteistä? Tajusteiden hyötykäyttö

Siltala

Raadin perustelut

Aleksi Huplin teos Älyä lääkkeistä ja päihteistä? Tajusteiden hyötykäyttö on täysipainoinen tieteellinen puheenvuoro, joka piirtää lukijan näkyviin elävän tieteellisen keskustelun. Teoksen pohjana on Huplin englanninkielinen väitöskirja, mutta se on muokattu itsenäiseksi ja suomenkielisessä tiedekirjallisuudessa harvinaislaatuiseksi teokseksi. Se tarjoaa erittäin tärkeää vastapainoa päihteisiin ja lääkkeisiin liittyvälle yhteiskunnalliselle ja poliittiselle keskustelulle, jolla on taipumusta stigmatisoida käyttäjiä.

Teoksessa käytetyt yli 650 lähdeviitettä puhuvat omaa kieltään kirjan tieteellisyydestä ja aiheen monipuolisesta käsittelystä. Älyä lääkkeistä ja päihteistä? esittelee tieteellistä perinnettä ja uutta tutkimustietoa mutta avaa myös kriittistä keskustelua ja tarjoaa rohkeita vaihtoehtoja nykyiselle päihdepolitiikalle ja keskustelulle kognitiivisesta tehostamisesta. Nykyistä päihdepolitiikkaa voi kritisoida monin tavoin, mutta pelkkä kritiikki ei Huplin mielestä riitä: Nykysysteemille on pystyttävä tarjoamaan tietoon perustuvia vaihtoehtoja. Huplin näkökulma on erityisen kiinnostava, sillä hän esittää, että kognitiivista tehoa edistävien lääkkeiden tulisi olla kaikkien aikuisten saatavilla samalla tavalla kuin koulutus, terveelliset elintavat ja teknologiset apuvälineet, jotka parantavat ihmisen toimintakykyä.

Onnistuneessa tiedekirjassa puhuu tutkija, joka argumentoi rohkeasti ja tunnistaa oman positionsa. Tämä on erityisen tärkeää, kun tutkija haluaa osallistua eettisesti tulenarkaan keskusteluun, jota väärinymmärrykset tai ennakkoluulot sekoittavat. Psykoaktiivisten aineiden käyttö on juuri tällainen aihe. Hupli haluaa teoksessaan ottaa kantaa ihmisystävällisemmän päihdepolitiikan puolesta. Hän tekee sen erittäin uskottavasti sekä osoittamalla tieteellistä ja yhteiskunnallista näkemystä että kuvaamalla avoimesti omaa kehitystään tutkijana ja tajustepolitiikan aktiivina.

Muut finalistit

Riie Heikkilä: Miksi lakkasimme lukemasta? Sosiologinen tulkinta lukemisen muutoksesta (Gaudeamus)
Päivi Honkatukia, Jenni Kallio & Mirja Määttä (toim.): Elämää korona-ajassa. Poikkeusolot nuorten aikuisten kokemana (Vastapaino)
Pekka Isaksson & Jouko Jokisalo: Orjuuden arvet (Into)
Christer Lindholm: Kun maailma ei riitä. Ekologinen kestävyysvaje & talouskasvun rajat (Vastapaino)
Jari Ojala & Riina Turunen (toim.): Uudisraivaajien maa. Ylä-Savon asutus ja elämisen ehdot (SKS)
Petri Räsänen: Rikastettu demokratia. Politiikka taloustieteen puristuksessa (Vastapaino)

Raati

Jussi Laine, Maria Mäkelä, Jan Weckström

Raadin sihteeri

Pauliina Raento

Palkintosumma

25 000 €