Vuoden tiedekirja 2006

Mirkka Lappalainen

Maailman painavin raha. Kirjoituksia 1600-luvun pohjolasta

WSOY

Raadin perustelut

Mirkka Lappalaisen Maailman painavin raha on merkittävä puheenvuoro Suomessa heikosti tunnetusta 1600-luvusta, oudosta vuosisadasta, joka oli dramaattinen aika uuden ja vanhan maailman välissä. Ihmiset ihailivat menneisyyttä ja maailmanjärjestyksen ikuista harmoniaa, mutta samalla maailma muuttui nopeammin kuin koskaan ennen.

Lappalainen on herättänyt tämän murrosajankohdan eloon kaikessa ristiriitaisuudessaan ja värikylläisyydessäänkin. Hänen tekstissään historia elää ja sen merkitys ihmisen elämän perustana tulee konkreettiseksi. Vaikka Lappalainen kuvaa kaukaista menneisyyttä, hänen kirjansa on vahvasti meidän ajassamme ja kertoo tärkeitä asioita ihmisyyden yhteisyydestä sekä menneen ja nykyisen välisen eron tärkeydestä.

Lappalaisen ajattelu on liikkuvaa ja kriittistä. Kirjassa se pukeutuu tyylitietoisiksi ja huumorintajuisiksi lauseiksi; Lappalainen on oivaltava kirjoittaja. Hän on myös hyvä tarinankertoja. Nopeilla, usein ironisillakin iskuilla monet myytit murtuvat ja historialliset yksityiskohdat saavat täsmällisen tulkintansa tyyliin: ”Epäkäytännöllisyyden vuosisadalla mukavuus tai käyttökelpoisuus olivat toissijaisia arvoja. Vasa-laiva koristeltiin veistoksilla ja tykeillä julistamaan Kustaa II Aadolfin voittamattomuutta, mutta pinnalla se ei pysynyt kuin tunnin.”

Maailman painavin raha koostuu 12 itsenäisestä, mutta toisiinsa liittyvästä kertomuksesta. Niiden kautta valta ja vallan himo, politiikka ja talous, tiede ja ihmisten arki, aatelisnuorukaisen kasvatus ja unelma Ultima Thulesta, pohjoisesta sammosta rikkauden lähteenä – ja tietenkin rakkaus romanttisen tunteen ja sukuvallan verkoissa kietoutuvat toisiinsa. Ne luovat kiehtovan ja kaleidoskooppimaisen kuvan 1600-luvun ihmisen elämisen ehdoista ja mahdollisuuksista – ja joskus mahdottomuudestakin.

Raati

Kai Ekholm, Riitta Hari, Kari Immonen

Raadin sihteeri

Eeva-Liisa Aalto

Palkintosumma

10 000 €