Vuoden tiedelehdeksi ehdolla viisi julkaisua

Julkaistu 10.9.2024

Vuoden tiedelehti -palkintoehdokkaiksi on valittu viisi kotimaista tieteellistä lehteä. Ne ovat (aakkosjärjestyksessä) Kulttuurintutkimus, Lähikuva, Media & viestintä, Tahiti ja Tiede & edistys.

Palkinto on suurudeltaan 25 000 euroa. Tarkoituksena on lisätä kotimaisen tiedekustannustyön ja laadukkaiden tieteellisten julkaisujen näkyvyyttä ja arvostusta.

Suomen tiedekustantajien liitto jakaa palkinnon tänä vuonna kolmannen kerran. Palkinto rahoitetaan tekijänoikeusjärjestö Kopioston keräämillä tieteellisten julkaisujen käyttökorvauksilla.

Voittaja selvillä 10.10. Oulussa

Voittaja julistetaan Tiedejulkaisemisen päivillä Oulussa Aleksis Kiven päivänä.

Palkinnon saa sisällöltään, toimitustyöltään ja ulkoasultaan laadukas, kehitystyössään kekseliäs tai muuten ansioitunut kotimainen tiedelehti. Palkittava lehti on ISSN-numeroitu ja ainakin osittain vertaisarvioitu. Se ilmestyy kotimaisin voimin säännöllisesti vähintään kaksi kertaa vuodessa. Tieteenalat, julkaisukielet ja -muodot sekä lehden suhde avoimeen julkaisemiseen ovat tasaveroisia.

Päätökset tekee kolmijäseninen raati

Finalistit valitsee ja palkinnon saajan päättää kolmijäseninen, päätöksissään itsenäinen raati, joka vaihtuu vuosittain. Raadin kutsuu tehtäväänsä Suomen tiedekustantajien liiton hallitus.

Tämänkertaiseen raatiin kuuluvat yliopistonlehtori Jonne Arjoranta (Jyväskylän yliopisto), dosentti, post doc -tutkija Riie Heikkilä (Tampereen yliopisto) ja vapaa tiedetoimittaja ja tietokirjailija Markus Hotakainen. Raadin sihteerinä toimii Suomen tiedekustantajien liiton projektisihteeri Matias Karekallas.

Yleisön ehdotuksia palkinnon saajaksi otettiin vastaan 9.8. saakka.

Raadin perustelut valinnoilleen

Kulttuurintutkimus (kustantaja Kulttuurintutkimuksen seura)

Kulttuurintutkimus on aidosti monitieteinen humanististen ja yhteiskuntatieteellisten alojen keskustelua yhdistävä tiedelehti, jolla on takanaan jo nelikymmenvuotinen historia mutta joka on rohkeasti ajassa. Se julkaisee akateemisesti korkeatasoisia artikkeleita ajankohtaisista aiheista, joiden monipuolisuus yllättää. Varsinkin kansikuvissaan lehti on oivaltava ja visuaalisesti puhutteleva. Kulttuurintutkimus ilahduttaa julkaisemalla perinteisten akateemisten artikkeleiden rinnalla kokeilevampia tekstimuotoja. Englanninkieliset abstraktit laajentavat yleisöpohjaa. Kulttuurintutkimus on tärkeä lehti tässä maailmanajassa, jossa kulttuuri ansaitsee kokonaisvaltaisemman paikan yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Lähikuva (kustantaja Lähikuva-yhdistys)

Lehti tarkastelee mediakulttuuria kiitettävän erilaisista näkökulmista. Yksittäiset numerot on pääsääntöisesti teemoitettu, mikä tekee mahdolliseksi aihealueiden laaja-alaisen käsittelyn. Kuvitus on niukkaa, mutta harkittua. Monin tavoin murroksessa ja jopa painostuksen kohteena oleva ala kaipaa lehden tarjoamaa punnittua tietoa – myös historiasta – kehityksensä perustaksi ja oman tulevaisuutensa sekä medialukutaidon turvaamiseksi.

Media & viestintä (kustantaja Media- ja viestintätieteellinen seura)

Suomalaiset luottavat mediaan, ja siksi on tärkeä tutkia, mikä siitä tekee luotettavan – ja miten se säilyy luotettavana. Lehden artikkelit pureutuvat sekä yleisluontoisiin viestinnän ilmiöihin että tuoreimpiin trendeihin ja alan uhkakuviin konkreettisten esimerkkien kautta. Viestintä on nykyisin yhä monikanavaisempaa ja se tulee esiin myös lehden sisällössä. Tarkastelussa ovat niin teksti, kuva ja ääni kuin niiden erilaiset yhdistelmätkin.

Tahiti (kustantaja Taidehistorian seura)

Tahiti on taidehistorian alan kiinnostava ja visuaalisesti lumoava tiedelehti. Sillä on kaunis ja kiinnostava ulkoasu. Lehti julkaisee ajatuksia herättäviä teemanumeroita puhuttelevista aiheista (esimerkiksi “Tila, ympäristö ja ruumis” tai “Fragmentaarisuuden äärellä”). Verkossa julkaistavassa versiossa on lukemaan houkutteleva kaunis taitto. Lehti antaa potentiaalisille kirjoittajilleen poikkeuksellisen hyvät kirjoittajaohjeet ja on varmasti näin osaltaan vahvistamassa kotimaisilla kielillä käytävää taidehistoriallista keskustelua.

Tiede & edistys (kustantaja Tutkijaliitto – Forskarförbundet i Finland ry)

Lehti julkaisee tärkeitä puheenvuoroja tieteestä niin vertaisarvioituina artikkeleina kuin ajankohtaisina puheenvuoroina. Se on onnistunut pysymään ajankohtaisena keskustelijana tieteen tekemisestä ja roolista jo vuosikymmeniä. Julkaisuna Tiede & edistys on monitieteinen ja tekee myös taidetta näkyvämmäksi, osallistuen esimerkillisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun useilla eri areenoilla ja keinoilla.


Julkaistu kategoriassa Palkinnot, Tiedekustantajien rooli, Tiedelehdet, Tiedotteet, toimitustyö