Vertaisarvioinnin iltapäivän ohjelma julkaistu

Julkaistu 22.3.2024

Tieteiden talon salissa 104 (Kirkkokatu 6, Helsinki) 10.4.2024 kello 13-16 puhutaan mm. vertaisarvioinnin kehityksestä, etiikasta ja avoimesta vertaisarvioinnista. Mikä kentällä huolestuttaa – ja mikä on preprinttien ja rinnakkaistallentamisen suhde laadunvarmistukseen? Syksyksi valmistellaan vertaisarviointiaiheista kampanjaa.

Tutustu ohjelmaan alla ja ilmoittaudu mukaan maksuttomaan tilaisuuteen viimeistään 4.4. tarjoilun järjestämiseksi. Ilmoittautumaan pääset tästä linkistä. Tilaisuuteen ei voi osallistua etänä.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta saapuvat voivat tiedustella matka-avustusta osoitteesta toimisto@tiedekustantajat.fi. Tuen edellytyksenä on jäsenyys liiton jäsenyhteisössä.

Ohjelma

13.00–13.05 Tervetuloa!
PAULIINA RAENTO

13.05–13.30 Vertaisarvioinnin kehitys ja sen opetukset
TUUKKA TAMMI

13.30–14.00 Avoin vertaisarviointi – hyödyt, haasteet ja avoimet kysymykset
MIKAEL LAAKSO

14.00–14.30 Vertaisarvioinnin eettisiä haasteita
ANU LAHTINEN

14.30–15.00 Kahvitarjoilu

15.00–15.20 Kysymyksiä kentältä: mikä vertaisarvioinnissa askarruttaa
PAULIINA RAENTO

15.20–15.40 Preprintit, rinnakkaistallentaminen ja laadunvarmistus
SUSANNA NYKYRI

15.40–16.00 Kampanja vertaisarvioinnin puolesta – ja miksi sitä tarvitaan?
TERHI KOUVO

Puhujat

Terhi Kouvo on Aikuiskasvatus-lehden toimituspäällikkö Kvs-säätiössä. Hän koordinoi kotimaisten tiedelehtien Nuoriso tutkimuksen kuvassa -lukupiiriä ja valmistelee syksyllä käynnistyvää vertaisarviointiaiheista kampanjaa.

Mikael Laakso toimii apulaisprofessorina Hankenissa. Hän on tutkinut tieteellistä julkaisutoimintaa ja avointa julkaisemista yli vuosikymmenen ajan. Hänellä on useita luottamustoimia tiedejulkaisemisen parissa, mm. Suomen tiedekustantajien liiton hallituksen puheenjohtajana, Helsinki University Pressin toimitusneuvostossa ja Julkaisufoorumin panelistina.

Anu Lahtinen on vuonna 1903 perustetun Historiallisen Aikakauskirjan päätoimittaja, tiedetoimittaja ja tietokirjailija sekä Suomen ja Pohjoismaiden historian professori Helsingin yliopistossa. Vuosina 2004–2014 hän oli päätoimittaja Ennen ja nyt -verkkolehdessä, jonka julkaiseminen alkoi vuonna 2001. Hänellä on useita tieteen julkaisutoimintaan liittyviä luottamustehtäviä.

Susanna Nykyri on yhteiskuntatieteiden tohtori, Tampere University Pressin kustannuspäällikkö ja avoimen tieteen johtava asiantuntija Tampereen yliopistossa. Toimessaan hän edistää tvastuullisen avoimen tieteen hyviä käytänteitä paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Hän kuuluu Informaatiotutkimus-lehden toimitusneuvostoon ja Suomen tiedekustantajien liiton hallitukseen.

Pauliina Raento on Suomen tiedekustantajien liiton pääsihteeri ja yliopiston arjesta luopunut professori, joka jatkaa tutkimustyötään Koneen säätiön rahoituksella. Hän on toimittanut useita tiedekirjoja, tiedelehtien erikoisnumeroita ja sarjoja Political Geography (Elsevier), International Gambling Studies (Taylor & Francis) ja Terra (Suomen Maantieteellinen Seura). Nykyisin hän kuuluu viiden kansainvälisen tiedelehden toimitusneuvostoon.

Tuukka Tammi on Yhteiskuntapolitiikka-lehden vastaava päätoimittaja, yhteiskuntatutkimuksen (TAU) ja yhteiskuntapolitiikan (HY) dosentti sekä THL:n ohjelmajohtaja. Hän on toimittanut kirjat Viheliäs tiede — ja muita vaikeita uutisia (Mari Heikkilän kanssa, Vastapaino 2020), Maito tappaa ja muita outoja tiedeuutisia (Ulla Järven kanssa, Vastapaino, 2016), Addiktioyhteiskunta (Pauliina Raennon kanssa, Gaudeamus 2013) ja Irti päihdeongelmista (Mauri Aallon ja Anja Koski-Jänneksen kanssa, Edita 2009).


Julkaistu kategoriassa Koulutus, Kurssit, Tiedekustantajien rooli, Tiedotteet