Ilmoittaudu Elektra- ja Peri+ -tiedotustilaisuuteen 10.5. mennessä

Julkaistu 22.4.2020

Kansalliskirjasto järjestää tiistaina 12.5. kello 10-12 tieteen kustantajille ja lehdentekijöille suunnatun keskustelutilaisuuden. Tilaisuuden aiheita ovat Elektra– ja Peri+-palveluiden alasajoa koskevat suunnitelmat ja palveluissa mukana oleville lehdille tarjolla olevat tulevaisuuden vaihtoehdot.

Tilaisuudessa ovat läsnä myös Kopioston, Suomen tiedekustantajien liiton ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan edustajat.

Tilaisuus järjestetään Zoom-kokouksena. Ilmoittaudu viimeistään sunnuntaina 10.5. täyttämällä tästä klikkaamalla avautuva lomake.

Ilmoittautuneille lähetetään etäyhteyden tiedot ja tilaisuuden tarkempi ohjelma.

Mikä Elektra, mikä Peri+?

Elektra on 1990-luvun lopulta lähtien toiminut julkaisupalvelu. Se alkoi hankkeena ja muuttui sittemmin Kansalliskirjaston ja Kopioston yhteistyönä tuottamaksi maksulliseksi palveluksi. Tällä hetkellä Elektrassa on saatavilla noin 40 000 artikkelia yli 50 lehdestä.

Elektran yhteydessä toimiva Peri+-palvelu sisältää lehtien takautuvasti digitoituja vuosikertoja.

Miksi ja miten palvelut lopetetaan?

Viime vuosina yhä useammat kotimaiset tiedelehdet ovat siirtyneet avoimeen julkaisemiseen. Esimerkiksi Tieteellisten seurain valtuuskunnan ylläpitämässä Journal.fi-palvelussa on mukana jo noin 80 lehteä.

Tässä tilanteessa Kansalliskirjasto on päätynyt siihen, ettei enää ole mielekästä investoida Elektran kaltaisen maksullisen palvelun ikääntyvän teknisen infrastruktuurin uudistamiseen. Siksi palvelu halutaan ajaa hallitusti alas.

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan uusien aineistojen vastaanotto lopetetaan vuoteen 2020. Tämän jälkeen palvelussa jo olevat aineistot pyritään pitämään palvelua tilaavien organisaatioiden käytettävissä siirtymäkauden ajan, todennäköisesti vuoden 2022 loppuun asti.

Palvelun lopettaminen vaikuttaa mukana olevien lehtien toimintaan ja niiden julkaisemien artikkelien saatavuuteen. Siksi Kansalliskirjasto etsii yhdessä muiden toimijoiden kanssa keinoja tukea lehtien siirtymistä avoimeen julkaisemiseen. Samalla haetaan ratkaisuja takautuvien vuosikertojen saatavuuden takaamiseen.

Kopioston ja Suomen tiedekustantajien liiton tavoitteena on osaltaan turvata lehtien tekijänoikeudellinen asema ja tekijänoikeustulot.

Mistä lisätietoa keskustelutilaisuudesta?

Kansalliskirjaston järjestämän keskustelutilaisuuden ohjelmassa on edellä mainittuihin teemoihin liittyviä alustuksia ja vapaata keskustelua.

Kysymyksiä ja kommentteja voi lähettää etukäteen ilmoittautumislomakkeen kautta.

Jos haluat pitää tilaisuudessa lyhyen valmistellun puheenvuoron, voit ilmoittaa siitä lomakkeella tai olla suoraan yhteydessä tilaisuuden järjestäjään. Yhteyshenkilö on tietojärjestelmäpäällikkö Jyrki Ilva Kansalliskirjaston kirjastoverkkopalveluista: jyrki.ilva [at] helsinki.fi.


Julkaistu kategoriassa Edunvalvonta, Jäsenyhteisöt, Tiedekustantajien rooli, Tiedelehdet, Tiedotteet