Alue ja ympäristö on Vuoden tiedelehti 2022

Julkaistu 3.10.2022

Alue- ja ympäristötutkimuksen julkaisusarja Alue ja ympäristö on saanut Suomen tiedekustantajien liiton Vuoden tiedelehti -palkinnon. Lehteä kustantaa Alue- ja ympäristötutkimuksen seura.

Palkinnon suuruus on 25 000 euroa ja se jaettiin nyt ensimmäisen kerran. Palkinnon tarkoituksena on vahvistaa kotimaisen tiedejulkaisutyön näkyvyyttä ja arvostusta.

Suomen tiedekustantajien liiton palkinnot rahoitetaan tekijänoikeusjärjestö Kopioston keräämillä tiedejulkaisujen käyttökorvauksilla.

Palkinnon vastaanottivat Joensuussa Tiedejulkaisemisen päivillä lehden päätoimittajat Nina Nygren ja Heikki Sirviö.

Kuva: Riitta Koikkalainen


Kolme päättäjää, viisi finalistia

Voittajan ja viisi finalistia valitsi päätöksissään itsenäinen raati, johon kuuluivat dosentti Mona Mannevuo, tiedetoimittaja Mikko Pelttari ja kirjailija, tiedetoimittaja Tiina Raevaara. Raadin sihteerinä toimi Suomen tiedekustantajien liiton pääsihteeri, professori Pauliina Raento.

Perusteluissaan raati kiitti Alue ja ympäristö -lehden monipuolisuutta, monitieteisyyttä, kekseliäisyyttä ja ulkoasua. Raadin mielestä voittaja tuntuu erityisen tärkeältä juuri tässä ajassa.

Neljä muuta palkintofinalistia olivat Aikuiskasvatus, Duodecim, niin & näin ja TaHiTi.

Kuva: Pauliina Raento


Raadin perustelut

Alue ja ympäristö on kunnianhimoisesti toteutettu laadukas tiedelehti, joka on jäänyt jopa liian vähälle huomiolle. Lehti ilahduttaa lukijansa ulkoasulla, kekseliäillä teemanumeroilla, aiheiden kirjolla sekä monitieteisellä kirjoittajakunnalla. Se saa lukijan pysähtymään, kyseenalaistamaan ja pohtimaan yhteiskuntapolitiikkaa uusista näkökulmista.

Alue ja ympäristö toimii foorumina kotimaiselle ympäristötutkimukselle sanan laajassa mielessä. Lukuisat teemat, kuten synnytyssairaaloiden sijainti, ekologisesti kestävä elinkeinotoiminta, puurakentamisen mahdollisuudet, supikoirat ongelmaeläiminä sanomalehdissä sekä aikuisvaippojen kulutus, kustannukset ja saatavuus näyttäytyvät lehdessä osana pitkän aikavälin yhteiskuntasuunnittelua.

Raadin mielestä Alue ja ympäristö tuntuu tärkeältä juuri tässä ajassa. Tempoileva yhteiskunnallinen keskustelu keskittyy sammuttamaan tulipaloja. Laadukkaasti ja yleistajuisesti kirjoitettu perustutkimus avaa silmät pienille kipinöille, jotka ovat mahdollisesti kytemässä. Lehti toisin sanoen herättää ja houkuttelee lukijan tutkimaan suuria ja pieniä muutoksia laajalti sekä omassa ympäristössä.

**

Voittajan valinta ei ollut helppo tehtävä. Finalistien seulonta lukuisten lehtien joukosta edellytti rankkaa karsintaa. Raati koki silti tehtävän mieluisaksi, sillä se sai tehdä sitä, mitä tutkijoiden, toimittajien ja tietokirjailijoiden pitäisi muutoinkin tehdä: lukea tiedelehtiä.

Usein pienillä resursseilla tehdyt kotimaiset tiedelehdet häkellyttävät huolellisella toimitustyöllä ja aiheiden kirjolla. Raati haluaakin kannustaa myös muita tarttumaan lehtiin ennakkoluulottomasti.

Suomessa käydään toistuvasti huolestunutta keskustelua kotimaisen tieteen tulevaisuudesta. Keskusteluissa unohtuu helposti se, että tiedelehtien tukeminen on aktiivista toimintaa. Lehdet tarvitsevat lukijoita, tilaajia, näkyvyyttä, kirjoittajia, toimittajia sekä artikkelien arvioijia. Jokaisella meistä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millainen on kotimaisten tiedelehtien tulevaisuus.

**

Suomessa julkaistaan runsaasti erinomaista, useimmiten avoimesti tai ainakin kirjastoissa saatavilla olevaa tutkimusta. Vuoden tiedelehti 2022 -palkinnon saaja Alue ja ympäristö on erinomainen esimerkki tästä.

Lämpimät onnittelut voittajalle!

Lisätietoa: Pauliina Raento toimisto@tiedekustantajat.fi tai 040 508 6552


Julkaistu kategoriassa Palkinnot, Tiedelehdet, Tiedotteet, toimitustyö