Suomen tiedekustantajien liitto ry

Suomen tiedekustantajien liitto ry – Förbundet för vetenskapspublicering i Finland rf perustettiin marraskuussa 1993 Helsingissä. Liitto valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja oikeuksia tekijänoikeuskysymyksissä ja muissa tiedekustantamiseen liittyvissä asioissa, lujittaa tieteellisten julkaisujen asemaa, edistää jäsentensä välistä yhteistyötä ja tukea tiedeyhteisön kansainvälistä kanssakäymistä tiedekustantamisen kehittämiseksi.

Liiton jäseneksi voi liittyä jokainen Suomessa tieteellistä julkaisutoimintaa harjoittava oikeuskelpoinen yhteisö tai rekisteröity säätiö, jonka liiton hallitus hyväksyy jäseneksi. Vapaamuotoiseen jäsenhakemukseen liitetään päätös jäseneksi hakemisesta (esim. ote pöytäkirjasta) ja selvitys julkaisutoiminnan laadusta ja laajuudesta.

Vuoden 2018 lopussa liitolla oli 122 jäsentä. Jäsenmaksu oli 50 euroa.

Suomen tiedekustantajien liitto on tekijänoikeusjärjestö Kopioston jäsen. Kopiosto valvoo tekijöiden, esittäjien, valokuvaajien ja kustantajien yhteisiä etuja julkaistujen teosten jälkikäyttöä koskevissa asioissa, lainsäädäntötyössä ja kansainvälisissä järjestöissä. Liitto käyttää Kopioston jakamia kopiointikorvauksia mm. seminaarien ja koulutustilaisuuksien järjestämiseen, opintomatkoihin sekä apurahoihin, joita myönnetään tiedekustannus- ja tiedejulkaisutoiminnan edistämiseen.

Liitto myöntää vuosittain 10 000 euron palkinnon Vuoden tiedekirjalle. Sen valitsee raati, jonka nimittävät Suomen tiedekustantajien liitto ja Tieteellisten seurain valtuuskunta.

Liitto on laatinut jäsentensä käyttöön erityisesti tieteellisen julkaisutoimintaan soveltuvan yleisen sopimusmallin ja kustannussopimukset sekä artikkeli- että monografiatekstejä varten. Sopimusmallit löydät liiton kotisivuilta.

Liiton toimintaan liittyviä dokumentteja

The Westermarck Society
elina.paju[at]helsinki.fi

Professori Jukka Rantala