Ohjeita vertaisarviointiin

Suomen tiedekustantajien liiton ohjeita vertaisarviointiin

Tältä sivulta löydät Suomen tiedekustantajien liiton ohjeet vertaisarviointiin.

Ohjeet ovat vapaasti käytettävissä edellyttäen, että lähteeseen viitataan.

Ohjeiden tarkoitus on auttaa suomalaisia tieteen kustantajia, julkaisijoita ja editoreja luomaan itselleen sopivimmat, perustellut vertaisarviointikäytännöt ja -linjaukset (referee policy).

Ohjeisiin tutustumisesta hyötyvät myös arviointilausuntojen kirjoittajat ja käsikirjoituksiaan julkaistavaksi tarjoavat tutkija-kirjoittajat.

Ohjeet parantavat ymmärrystä julkaisuprosessin etenemisestä, yhdenmukaistavat ja ammattimaistavat käytäntöjä ja siten vahvistavat kotimaisten julkaisujen laatua.

Suomen tiedekustantajien liitto on COPE:n jäsen (Committee on Publication Ethics). Liitto edellyttää apurahojensa saajilta sitoutumista hyvään tieteelliseen käytäntöön.

Ohjeet on laatinut Suomen tiedekustantajien liiton pääsihteeri, professori Pauliina Raento. Hänellä on lähes kolmen vuosikymmenen kokemus tutkimusjulkaisemisesta, vertaisarvioinnista, toimitusneuvostojen jäsenyyksistä sekä tiedelehtien ja -kirjojen toimittamisesta. Lisätietoa: toimisto [at] tiedekustantajat.fi

Ohjeiden sisältöä hyödynnetään Suomen tiedekustantajien liiton editorikoulutuksissa, jotka rahoitetaan tekijänoikeusjärjestö Kopioston keräämillä kotimaisten tiedejulkaisujen käyttökorvauksilla.

Mikäli löydät näistä ohjeista täydennettävää, korjattavaa tai kysyttävää, ota yhteyttä! toimisto [at] tiedekustantajat.fi

Tämä versio on julkaistu 27.4.2021 ja korvaa aiemmat versiot.