Kopiosto-valtakirja

Suomen tiedekustantajien liitto uusi jäsenistönsä Kopiosto-valtakirjat vuonna 2019.

Suomen tiedekustantajien liitto on tekijänoikeusjärjestö Kopioston jäsen. Valtakirjat antavat liitolle mandaatin edustaa jäsenjärjestöjään mm. neuvotteluissa käyttökorvausten jakamisesta.

Liiton apurahat, opintomatkat, koulutustapahtumat, edunvalvonta ja muu toiminta rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Uudistuksen taustalla oli Kopiostolta saatu uusi valtakirjalomake, joka on edeltäjäänsä edullisempi: se laadittiin ainoastaan Suomen tiedekustantajien liitolle. Tämä tarkoittaa, että liiton valtakirja ei enää kilpaile muiden Kopiosto-valtakirjojen kanssa. Yksi kustantaja voi siis antaa useita Kopiosto-valtakirjoja eri organisaatioille, eivätkä ne sulje toisiaan pois.

Valtakirja on entiseen tapaan kustantajakohtainen. Siten se kattaa allekirjoittajansa koko kustannus- ja julkaisutoiminnan (esimerkiksi Seuran X kaikki tieteelliset lehdet ja kirjat). Julkaisuja ei siis valtakirjassa eritellä mitenkään ja yksi valtakirja kustantajaa kohden riittää, vaikka esimerkiksi lehtiä olisi useampia.

Kopiosto-valtakirja ja siihen liittyvä kustantajan yhteystietolomake tulostetaan, allekirjoitetaan ja ne molemmat lähetetään Suomen tiedekustantajien liittoon, ei suoraan Kopiostoon.

Lisätietoja: toimisto[at]tiedekustantajat.fi