Kopiosto-valtakirja

Suomen tiedekustantajien liitto uusii jäsenistönsä Kopiosto-valtakirjat vuoden 2019 kuluessa.

Suomen tiedekustantajien liitto on tekijänoikeusjärjestö Kopioston jäsen. Valtakirjat antavat liitolle mandaatin edustaa jäsenjärjestöjään mm. neuvotteluissa käyttökorvausten jakamisesta.

Liiton apurahat, opintomatkat, koulutustapahtumat, edunvalvonta ja muu toiminta rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Uudistuksen taustalla on Kopiostolta saatu uusi valtakirjalomake, joka on edeltäjäänsä edullisempi: se on laadittu ainoastaan Suomen tiedekustantajien liitolle. Tämä tarkoittaa, että liiton valtakirja ei enää kilpaile muiden Kopiosto-valtakirjojen kanssa. Yksi kustantaja voi siis antaa useita Kopiosto-valtakirjoja eri organisaatioille, eivätkä ne sulje toisiaan pois.

Valtakirja on entiseen tapaan kustantajakohtainen. Siten se kattaa allekirjoittajansa koko kustannus- ja julkaisutoiminnan (esimerkiksi Seuran X kaikki tieteelliset lehdet ja kirjat). Julkaisuja ei siis valtakirjassa tarvitse eritellä mitenkään ja yksi valtakirja per kustantaja riittää, vaikka esimerkiksi lehtiä olisi useampia.

Kopiosto-valtakirja ja siihen liittyvä kustantajan yhteystietolomake tulostetaan, allekirjoitetaan ja ne molemmat lähetetään Suomen tiedekustantajien liittoon, ei suoraan Kopiostoon.

Lisätietoja: toimisto[at]tiedekustantajat.fi