Suomen tiedekustantajien liitto kouluttaa

David Kaplanin vierailuluento 4.10.2017

Professori, tiedetoimittaja DAVID H. KAPLAN esitelmöi aiheesta Reinventing The Geographical Review Keskiviikkona 4. lokakuuta 2017 kello 17–19 Tieteiden talolla, sali 309 (Kirkkokatu 6, Helsinki).

The Geographical Review on Yhdysvaltain vanhin maantieteellinen aikakauskirja ja Yhdysvaltain vanhimman maantieteellisen seuran American Geographical Societyn tärkein julkaisu. Vertaisarvioitu lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa, ja meneillään on 107. vuosikerta. Kaplan kertoo esitelmässään, kuinka hän on uudistanut perinteikkään lehden, kuinka työ on palvellut seurakustantajan omia uudistumispyrkimyksiä ja kuinka lehti ja sitä kustantava seura ovat kehittäneet yhteistyötään muutoksen edetessä.

David Kaplan on The Geographical Review’n päätoimittaja ja National Identities -lehden toinen toimittaja (Taylor & Francis Publishers). Hän työskentelee maantieteen professorina Kent State -yliopistossa Ohiossa, Yhdysvalloissa. Hän on toimittanut ja kirjoittanut useita kirjoja, joista uusin on Navigating Ethnicity: Segregation, Placemaking, and Difference (Rowman & Littlefield, 2017).

Esitelmän kieli on englanti. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Tervetuloa

David Kaplanin kotisivu: https://www.kent.edu/geography/profile/david-h-kaplan.

Tiedekustantamisen perusteet -kurssi 2017-2018

Tiedekustantajien liitto uusii lukukaudella 2017-2018 tiedejulkaisijan peruskurssin, jonka tavoitteena on tiedejulkaisijoiden ammattitaidon kohottaminen välittämällä tietoa julkaisemisen tavoista ja ehdoista sekä tarjoamalla tietoja, taitoja ja välineitä tiedejulkaisemiseen.

Kurssi on tarkoitettu tieteellisten aikakausjulkaisujen ja verkkojulkaisujen päätoimittajille, toimitussihteereille ja toimituskuntien jäsenille sekä tiedekirjallisuuden kustantajille ja toimittajille. Pyytäisin välittämään tietoa kurssista lehtenne/kirjasarjojenne toimitusten jäsenille.

Ohjelma sisältää asiantuntijaluentoja, keskustelevaa työpajatyöskentelyä, pienimuotoisia harjoituksia ja vapaata seurustelua vertaistuen ja verkostojen kehittämisen nimissä. Lisäksi tehdään ennakkotehtäviä.

Lähiopetusjaksot järjestetään seuraavasti:

I Tiedejulkaisemisen kokonaisuus ja tekemisen ehdot Haikon kartano, Porvoo, 1.–2. joulukuuta 2017

Aiheina tiedelehtien talous, tekijänoikeudet, hyvä sopimuskäytäntö, Open Access, etiikka ja tieteen julkisuuden suhde tiedejulkaisemiseen

II Toimitusprosessi ja tekemisen tavat

Gustavelund, Tuusula, 19.–20. tammikuuta 2018

Aiheina työn organisointi, vertaisarviointi, tekstin rakenne, kielenhuolto, tiedon visualisointi ja julkaisualustat

III Tiedejulkaisemisen uusi toimintaympäristö Hotelli Rantapuisto, Helsinki, 9.–10. maaliskuuta 2018

Aiheina muun muassa tiedejulkaisujen kansainvälistyminen, markkinointi, sosiaalinen ja muu media, verkkosivut, digitaalinen julkaiseminen ja arkistointi sekä verkostojen ja tematisoinnin hyödyntäminen

Kustannukset

Kurssi on osallistujille maksuton mutta edellyttää sitoutumista läsnäoloon lähiopetusjaksoilla ja ennakkotehtävien tekemiseen. Myös matkakustannukset kotipaikkakunnalta Helsinkiin korvataan.

Hakuaika 1.9.–1.10.2017

Kurssilla on 20 paikkaa, joita haetaan vapaamuotoisella hakemuksella. Kerro tiedejulkaisemiseen liittyvästä toimenkuvastasi ja perustele lyhyesti, miksi haluat kurssille ja kuinka se hyödyttää työtäsi. Liitä mukaan yhteystietosi.

Lähetä hakemuksesi Word-tiedostona viimeistään 1. lokakuuta kello 23.59 osoitteella sihteeri@tiedekustantajat.fi.

Tiedusteluihin vastaa kurssin vastuuhenkilö Pauliina Raento: praento@gmail.com tai 040 508 6552.